Edited Image 2014-2-27-10:59:57

Raad van kerken

Hoorn, Zwaag en Blokker 

 

 

Luc Tanja straatpastor

Een man met veel ervaring is Luc Tanja straatpastor te Amsterdam. Luc is de dak- en thuislozen straatpastor. Aan de hand van het jaarverslag 2012 vertelt Luc iets over zijn werk:

 

Een van de belangrijkste eigenschappen is goed kunnen luisteren. Er zijn voor de mensen. Makkelijk aanspreekbaar zijn. Veel op straat zijn. De mensen daar opzoeken. Persoonlijk contact. Zo zoek ik Rob heel regelmatig op. Rob woont ergens in een tentje. Ik neem dan de post voor Rob mee, berichten van zijn advocaat, vertel hem wat straatjurist Caroline de Groot voor hem heeft geregeld, maar ik kom vooral om een praatje te maken.De kern van het Straatpastoraat is het persoonlijk contact met de mensen.

 

Zo is er ook nog schrijfclub Kantlijn van dak- en thuislozen. Verder is er een vrouwengroep. Ik ben meestal niet bij de bijeenkomsten aanwezig. Ik ben namelijk een man. Ik begeleid de groep op afstand. Wat ik zo mooi aan de vrouwengroep vind, is de vanzelfsprekende verbondenheid. Ze horen bij elkaar en iedereen is welkom. De vrouwengroep komt om de week bijeen. Ruim dertig, vaak kwetsbare, vrouwen treffen elkaar dan voor een maaltijd en ontmoeting.

 

Waar ik heel trots op ben zijn De Straatklinkers. De Straatklinkers is ons koor van dak- en thuislozen. We oefenen wekelijks op vrijdag en treden regelmatig op. Het optreden van de Straatklinkers is altijd kleurrijk en er wordt met overgave en veel lol gezongen. Het is ook hard werken, voor de begeleiders en voor de zangers.

 

Nieuw in 2012 is het project Straatvogels. Kern van Straatvogels is dat het bestaande verhoudingen omkeert. Heel direct communiceren mensen bekend met het leven op straat over hun ervaringen en inzichten. Zij zijn de deskundigen. Sociale media maakt het mogelijk dat de Straatvogels zonder enige tussenkomst van wie dan ook communiceren. Dat levert verrassende contacten op.

 

Verder is er nog het Juridisch Steunpunt voor Dak- en Thuislozen. Straatjurist Caroline de Groot houdt regelmatig spreekuur. Er komen dan veel mensen op het spreekuur en er valt dan ook veel te melden: over regelingen die bedoeld zijn voor mensen op straat, maar juist niet aansluiten bij hun leefwereld, over het kastje en de muur, over situaties waarbij iedereen verdwaald in de bureaucratie.Zo hebben wij het afgelopen jaar weer een daklozendag georganiseerd. Een dag waarbij daklozen elkaar kunnen ontmoeten.Ik hoop dat u een beeld heeft gekregen wat mijn werk inhoudt. Het is dankbaar werk. Heel hartelijk dank voor uw vragen, opmerkingen en aandacht.